Humor en de dood.

Als er bij een overlijden wordt gelachen dan heeft men het al gauw over ‘zwarte humor‘. 

Het kan heel bevrijdend en ook relativerend zijn om soms wat te lachen bij of in de voorbereidingen van een uitvaartceremonie.

Zo kwam ik bij een bespreking terecht van de uitvaartleider en de familie van de overleden vader: ze hadden de keus uit witte en zwarte rouwauto’s. “doe vader maar in een witte auto en de volgauto’s zwart, want hij dacht ook  zwart-wit”. Hierdoor kreeg ik een grote glimlach op mijn gezicht.

Vaak hoor ik kritiek van mensen die bij een uitvaart waren; er werd verkeerde muziek gemaakt, er was heen dominee bij, er werd teveel gedronken na afloop.

Het belangrijkste is dat het goed voelt voor de nabestaanden. Lees: geliefden. Want dat is het wel; een uitvaart moet goed voelen! Je kunt het maar één keer doen.. En als plezier maken daar bij hoort is dat helemaal goed!

Daar heb ik niets over te zeggen en de uitvaartondernemer niet en de dominee niet en niemand niet.

Want iedereen gaat op zijn of haar eigen manier om de rouwverwerking. Daar zijn geen vaste regels voor. Ja, wellicht één: ‘volg je hart’

Volg je hart bij het uitzoeken van de kaart, bij het samenstellen van de ceremonie, bij het uitzoeken van de kist. Daar is best wel tijd voor: dat hoeft echt niet binnen twee uur beslist te worden.

Dit is  mijn stokpaardje en dit zal zeker wel eens terugkomen in een volgend blog. Want ik hoor toch nog wel eens dat dingen achteraf anders hadden gemoeten, zoals de foto op de rouwkaart.

Soms is humor ook wel een ‘wishfull thinking’ van mensen. Lang voordat de dictator Fidel Castro overleed reden Cubanen wonend in de staat Florida met de volgende autosticker rond:

miami-leus-no-caastro-no-problem

Aansluitend op dit verhaal zal ik de volgende blog wat vertellen over verschillende uitvaart-ceremonies in de wereld.

Een ceremonie die mij erg aanspreekt is die van een  ‘New Orleans’ begrafenis, waarbij vooral het leven van de overleden persoon wordt gevierd: klik hier.  Hierbij wordt het schitterende nummer ‘Amazing Grace’ gespeeld en wordt de kist geschouderd.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Urnen

knop urnen

Steeds meer mensen kennen het bestaan van de houten as-urn. Willem van den Berg heeft er een ruime collectie in. Deze urnen zijn mede geschikt voor een natuurbegraafpaats en soms voor een urnenmuur.

 

 

Kindermodellen

kinderkisten blank

Wie de ervaring deelt, weet dat het grootste leed zich vertaalt in de kleinste modellen. Het verlies van een kind, raakt ook het werk van de kistenmaker.