Hoe maak je een doodskist of grafkist?

Hoe maak je een doodskist of grafkist?

 

Een persoonlijk verhaal:

De manier waarop ik een kist maak is goed te zien in dit  filmpje (6 minuten), dat behoeft geen verdere uitleg. Maar daar is wel het een en ander aan vooraf gegaan.

De eerste vraag was: welke houtsoorten? Het liefst licht van gewicht, goed verteerbaar of brandbaar. Dan de vraag: welke afmetingen? En welke modellen? Welke eisen en voorwaarden zijn er?

Het antwoord hierop is eigenlijk: internet! Want wat je ook wil weten of welke kennis je ook zoekt: het is te vinden op internet. Of je zoekt op de grootste zoekmachine Google of YouTube er is overal wel een antwoord op te vinden of uitleg of ideeën.

Vooral YouTube is een bron van kennis en inspiratie voor mij geweest. Daarvoor heb ik echt honderden filmpjes bekeken; de een waardeloos en de ander zeer leerzaam en inspirerend. 

De een ging over houtsoorten, de ander over houtbewerken, houtverbindingen, technieken, kleuren, schildertechnieken, houtbewerkingsmachines, schroefmachines, stofferen van meubels en ga zo maar door. Ook Pinterest kan hierbij heel behulpzaam zijn. Voor inspiratie kun je op deze site heel goed terecht!

Het mooie is dat deze kennis voor iedereen gratis beschikbaar is! Dagelijks zijn er wereldwijd heel veel mensen die via dit kanaal hun kennis (en inspiratie) gratis ter beschikking stellen. Op welk terrein dan ook.

Op school en opleidingen leer je veel, maar dan begint het pas; de praktijk is de beste leerschool gebleken!

En als je die kennis dan in huis hebt, moet je het zelf doen; in mijn geval kisten maken en ook urnen draaien. Door vallen en opstaan.  En door de opgedane ervaring en ook door het contact met klanten kom je tot een product.

Wil ik zelf in zo’n kist liggen?

Je gaat er dan van uit dat dat product past bij je klanten en ook belangrijk: bij jezelf. Want je moet een product kunnen maken waar je achter staat! Bij elk van mijn kisten denk ik:””zou ik daar in willen liggen?” Het antwoord is volmondig: “ja!”

Nu heb ik een serie totaal verschillende kisten; dat vind ik mooi! Ook merk ik dat de klanten dat ook mooi vinden; vooral de keus die ze hebben. Wat me hierbij opvalt is dat de iemand een kist heel mooi vindt, terwijl een ander deze lelijk vind. Zoveel mensen, zoveel smaken.

Dat geldt ook voor de urnen, hoewel een houten urn nog relatief onbekend is.

Bovenstaand heeft geresulteerd in de huidige collectie kisten en houten urnen. Deze zal constant veranderen omdat sommige uniek zijn en andere weer niet. Dat is mede afhankelijk van de vraag en reacties van de klanten.

Een vraag die veel wordt gesteld: mag ik ook zelf een grafkist of doodskist maken? Het antwoord hierop vind je in deze blog.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Urnen

knop urnen

Steeds meer mensen kennen het bestaan van de houten as-urn. Willem van den Berg heeft er een ruime collectie in. Deze urnen zijn mede geschikt voor een natuurbegraafpaats en soms voor een urnenmuur.

 

 

Kindermodellen

kinderkisten blank

Wie de ervaring deelt, weet dat het grootste leed zich vertaalt in de kleinste modellen. Het verlies van een kind, raakt ook het werk van de kistenmaker.