foto-schouderen

Hineni.

Hineni. Gisteravond zag ik tijdens het zappen en stukje van de serie ‘Shades in blue’ waarin een vermoorde politieagent was opgebaard in een zeer eenvoudige kist. Het was echt een kist gemaakt uit ‘6 planken’ en verder geen binnenbekleding. Eenvoud troef.

Wat mij daarin aansprak is dat ik het gevoel kreeg dat, ondanks dat het een tv serie is, hier het hart is gevolgd. Doe vooral zoals je het zelf wil!

Daarbij moest ik direct denken aan het overlijden van de Canadese zanger Leonard Cohen. een man die meer dan begaafd was met taal en poëzie. Gecombineerd met zijn muziek maakte hem dat tot een legendarisch mens! Dit kwam vooral naar voren in de documentaire op NTR2 vorige week die geheel aan hem was gewijd. Indrukwekkend!

Hij verteld daarin dat hij in zijn studententijd veel dichtte samen met zijn medestudenten. Er werden zelf grote bijeenkomsten georganiseerd en ook op congressen werden gedichten voorgedragen. “Want”, zoals hij vertelde, “wij dachten dat dat het meest belangrijke op de wereld was”, en keek even in gedachten voor zich uit: “misschien was dat ook wel zo”.

Geweldig, want de meeste mensen denken dat datgene wat hij te vertellen heeft het belangrijkste op de wereld is. Toch?

Ook vertelde hij in die documentaire dat hij zich het meest prettig voelde in een maatpak. Hij had wel spijkerbroeken gedragen, maar daarin voelde hij zich niet comfortabel.

Zijn laatste album die hij op zijn 82e levensjaar maakte heet ‘You want it darker’. Zijn teksten  waren nogal ‘donker en zwart’, maar zoals er ook werd gezegd: “hij weet er altijd wel kleur in te brengen’.

Op dat album staat de titelsong met de tekst “Hineni, I’m ready my Lord”. Hineni; hier ben ik. Niet veel later is hij overleden.

Het komt nooit voor dat ik bij het overlijden van iemand al aan een kist denk. Bij het overlijden van Leonard Cohen kon ik het niet laten: Een man met zwarte muziek en altijd gekleed in een (donker of zwart) maatpak:

Ik zou een glanzend zwarte rechthoekige kist voor hem hebben gemaakt zonder handvatten en zonder enig opsmuk. En dan op de schouders gedragen zoals op te foto te zien is.

En misschien, heel misschien wat gekleurde stippen op de kist..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Urnen

knop urnen

Steeds meer mensen kennen het bestaan van de houten as-urn. Willem van den Berg heeft er een ruime collectie in. Deze urnen zijn mede geschikt voor een natuurbegraafpaats en soms voor een urnenmuur.

 

 

Kindermodellen

kinderkisten blank

Wie de ervaring deelt, weet dat het grootste leed zich vertaalt in de kleinste modellen. Het verlies van een kind, raakt ook het werk van de kistenmaker.