De drager positioneren zich rondom de kist

Hoe een doodskist dragen?

Het ‘schouderen’ van een grafkist of doodskist.

Er zijn meerdere manieren om een doodskist te dragen; het ‘schouderen‘ is er één van:

Vooral in de noordelijke regionen van ons land was het vrij onbekend: het schouderen van een uitvaartkist. Het raakt steeds meer in gebruik, omdat het een extra tint aan een uitvaart geeft en ziet er indrukwekkend uit.

Het was de gewoonte om een kist te laten dragen door ‘kraaien’; vaak (oudere en gepensioneerde) mannen die de kist ten grave droegen. Dat deze mannen gepensioneerd waren (zijn) heeft als oorzaak de factor tijd. Een begrafenis of crematie vind toch altijd overdag plaats; de meeste mensen zijn dan aan het werk. Voor een pensionade is een uitvaart dan wat gemakkelijker in te plannen.

Tegenwoordig zie je steeds meer jonge mannen en vrouwen die de kist dragen.

 

De kist wordt opgetild

 

Vaak worden de kraaien vervangen door familieleden die de kist dragen: kinderen, kleinkinderen of broers, zussen of vrienden die de kist dragen. Dit heeft wellicht meer waarde om de uitvaart in te vullen en is vaak heel bijzonder.

Een mooi alternatief is het schouderen van de kist; de kist wordt op de schouders getild van de dragers en zo ten grave gedragen. Dit gebeurd meestal door studenten. Waarom studenten? Het antwoord is tweeledig: studenten zijn jong en sterk en ten tweede: tijd! Want studenten hebben wat meer mogelijkheden om hun tijd overdag in te delen en zijn op dit gebied wat flexibeler.

De kist wordt op de schouders weggedragen.

Zelf doen? Dit is in eerste instantie af te raden. In elk geval niet zonder eerst te oefenen! Want het schouderen vraag wel enige oefening: de studenten krijgen hiervoor een training, waarbij ook de lengte van de dragers een rol speelt.

Wil je het toch zelf doen? Dan een paar tips:

  • lengteverschil van de dragers mag niet meer zijn dan 15 centimeter.
  • Minimaal zes dragers; de kleinste voorop (bij het voeteneind).
  • Volg de instructies op van de uitvaartleider en bij het omhoog brengen van de kist kan wat extra hulp van aanwezigen welkom zijn.
  • De binnenste arm tegen de onderkant van de kist en de buitenste aan een handvat indien aanwezig.
  • Beginnen te lopen met dezelfde voet en in gelijke pas blijven. Als dat even misgaat: stoppen en opnieuw beginnen.

Dragers zijn vaak via een uitvaartondernemer in te huren; er zijn meerder bedrijven in Nederland waar je deze studenten in kunt huren. Kijk hier  en hier voor 2 voorbeelden.

Bovenstaande 3 foto’s  laten zien hoe een kist wordt opgetild en weggedragen. Dit was een demonstratie op de uitvaartbeurs in Dronten met een kist uit ons assortiment (de zomervlinder). Deze kist had bewust voor dit doel géén handvatten gekregen. Ook zijn hier vrouwelijke dragers te zien!

Het schouderen gebeurd op een heel respectvolle manier en is een indrukwekkend gezicht. Soms is er een keuze in de kleding van de dragers: zwart of wit. Of met of zonder hoed.  Ook alléén vrouwelijke dragers kan tot de mogelijkheden horen.

Een voorbeeldfilmpje van RTV Noord geeft op een mooie manier weer hoe het schouderen er uit kan zien: klik hier

 

 

3 Responses to Het ‘schouderen’ van een grafkist of doodskist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Urnen

knop urnen

Steeds meer mensen kennen het bestaan van de houten as-urn. Willem van den Berg heeft er een ruime collectie in. Deze urnen zijn mede geschikt voor een natuurbegraafpaats en soms voor een urnenmuur.

 

 

Kindermodellen

kinderkisten blank

Wie de ervaring deelt, weet dat het grootste leed zich vertaalt in de kleinste modellen. Het verlies van een kind, raakt ook het werk van de kistenmaker.