De kleur van een grafkist of doodskist.

Ongelakt, eiken, grenen, geel, rood, zwart, beschilderd?

Voor sommige mensen is dat al een uitgemaakte zaak, voor anderen heel lastig.

Er is van alles mogelijk op dit gebied: ongelakt, gelakt of geschilderd in de gewenste kleur(en). Dan nog de keuze van mat naar hoogglans.

Zijn er trends op dat gebied? Nee: op de televisie zien we wel een begrafenis van bekende mensen. Ik let dan wel op de kist (dat is tenslotte mijn vak) en zie wel eens een zwarte kist voorbij komen.

Dan zou je denken dat daar meer vraag naar komt, maar nee; blijkbaar te persoonlijk. Wel kan ik zeggen dat donkere kisten minder worden verkocht.

Doodskist grafkist: Eenvoudige en betaalbare populieren grafkist.

Bijvoorbeeld de Atalanta, is ongelakt en heel licht van kleur. Dat maakt hem heel geschikt om hem (zelf) te schilderen of beitsen in de gewenste kleur.

Ook wordt hij wel gebruikt om er teksten op te zetten, bijvoorbeeld met een viltstift. Ook blank is dit een mooie kist: er is een lichte houtstructuur te zien.

Deze lichte kleur gebruik ik ook als uitgangspunt om deze te beitsen. Een voorbeeld hiervan is onderstaande kist. Gelakt in licht eiken met houtstructuur.

Atalanta eiken

Atalanta eiken

 

Over de houtstructuur: Er zijn kisten in de handel vaak gemaakt van spaanplaat met daarop een ‘hout-print’. Deze verkoop ik niet! Sinds enkele jaren beheers ik de techniek ‘houtimitatie-schilderen’ Dat geeft een natuurlijker resultaat als een hout-print. De mogelijkheid bestaat zelfs om elke kleur te gebruiken voor een houtstructuur.

Als er een kist wordt gelakt, gebeurd dat met watergedragen lak of beits. De bedoeling is om op heel korte termijn wat ‘stalen’ te maken met verschillende kleuren. Deze komen dan ook op de site te staan.

Kisten van verschillende houtsoorten geven vanzelfsprekend ook verschillende kleuren.

Boterbloempje

Bovenstaande kist, het Boterbloempje is gemaakt van grenenhout en is blank gelakt. En heeft daardoor een andere uitstraling.

Zo zal een eikenhouten kist ook weer een andere uitstraling geven.

Eikenhout heeft een eigen verhaal: in eikenhout zit loog. Dit loog kan reageren met andere stoffen. Als je een stuk eikenhout bij een bakje met ammoniak legt (het geheel wel afdichten, onder een emmer of zo) zal er een reactie optreden en wordt het hout grijs.

Als je eikenhout insmeert met ijzeracetaat (=azijn +ijzeroxide), dat wordt het zwart, waarbij het zijn natuurlijke uitstraling behoudt. Ook heeft deze houtsoort een eigen heerlijke geur, die je vooral ruikt als het wordt bewerkt.

Mocht u specifieke wensen of ideeën hebben op dit gebied laat het dan weten via het contactformulier, hier staat ook het telefoonnummer: gewoon bellen of appen kan ook!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Urnen

knop urnen

Steeds meer mensen kennen het bestaan van de houten as-urn. Willem van den Berg heeft er een ruime collectie in. Deze urnen zijn mede geschikt voor een natuurbegraafpaats en soms voor een urnenmuur.

 

 

Kindermodellen

kinderkisten blank

Wie de ervaring deelt, weet dat het grootste leed zich vertaalt in de kleinste modellen. Het verlies van een kind, raakt ook het werk van de kistenmaker.