De bekleding van een doodskist.

 De bekleding van een doodskist.  Een lastig onderwerp en soms een lastig besluit voor de klanten.

De meeste kisten uit ons assortiment hebben een heel eenvoudige bekleding: dun ongebleekt katoen. Waarom? Ongebleekt katoen heeft een neutrale kleur: wit/grijs-achtig. Bij deze kleur past vrijwel iedere kleur kleding; iets waar je terdege rekening mee moet houden!

Katoen is goed biologisch afbreekbaar, daarmee onderstreep ik dat het een natuurlijk product is. Een mooie bijkomstigheid is dat je daarmee meteen voldoet aan de wettelijke eisen.

Daarbij is ongebleekt katoen niet zo heel duur in aanschaf; dat helpt om de prijs van de kist zo laag mogelijk te houden.

Er zijn nog een paar kisten in het assortiment waarbij de bekleding is gevoerd met ‘fiberfill’. Dat voelt wel wat warmer en zachter aan. Maar aangezien dat niet zo’n natuurlijk product is, zijn we daarmee gestopt.

Onlangs kreeg is kritiek op de bekleding bij het afleveren van een kist: “het is niet gecapitonneerd en ik ben van katholieke huize en vroeger waren de kisten gecapitonneerd”.

Helaas moest ik deze persoon teleurstellen: het geloof heeft in dit geval helemaal niets te maken hoe een kist is bekleed!

Wel waren vroegen meer kisten gecapitonneerd; dat had meer te maken met een bepaalde welstand van mensen en gewoontes.

Nu zie je het minder in de uitvaartwereld. het is wat duurder en het zal ook een tijdsbeeld zijn; wie weet zijn over 30 jaar alle uitvaartkisten weer op die manier bekleed? De tijd zal het leren..

Dan de bodembedekking: ook ongebleekt katoen om dezelfde redenen. De meeste kisten hebben een matras van ongebleekt katoen, gevuld met houtkrullen. Dat laatste weer ook omdat het een natuurlijk materiaal is en omdat het vocht kan opnemen. (uit een lichaam komt ontbindingsvocht).

De houtkrullen worden niet altijd in dank afgenomen door de uitvaartmaatschappijen: de kist wordt meestal op een koelelement gezet en de houtkrullen hebben een isolerende werking..

De bekleding van een doodskist.

Houtkrullen

Om die reden ben ik daar ook mee gestopt, er is nu alleen nog een katoenen laken op de bodem. Gevuld met houtkrullen doe ik alleen nog op verzoek (gratis!) en kan het best als de overledene op de dag van de uitvaart wordt ‘gekist’.

Het hoofdkussen is nog wel gevuld met houtkrullen en is eveneens van ongebleekt katoen.

Op de foto hierboven heb ik bij deze witte baarplank (bij uitzondering) wel een andere kleur gekozen: rood satijn. Hierbij zou bijvoorbeeld zwarte kleding mooi passen.

Het is bij ons zeker mogelijk om een andere bekleding te leveren. Dit kan in overleg met de klant, op voorwaarde dat er nog tijd voor is. het is zelfs mogelijk dat de klant dit zelf aanlevert. Ik maak het er wel in!

Er is één kist (eiken) waarbij ik ongeverfde linnen heb gebruikt: ook erg mooi. Maar daarbij gaat de prijs weer een rol spelen.

Een goed alternatief om te gebruiken is bamboestof: een natuurlijke stof en milieuvriendelijk. Voelt ook zacht aan. Helaas is daar in Nederland nog wat moeilijker aan te komen en is daardoor vrij prijzig. Voor mij is dat zeker iets om niet uit het oog te verliezen.

Tenslotte is er ook een trend om kisten van de buitenkant te bekleden; daar wil ik ook wel aan meewerken. Niets is te gek: volg je hart!!!!

 

 

2 Responses to De (binnen)bekleding van een kist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Urnen

knop urnen

Steeds meer mensen kennen het bestaan van de houten as-urn. Willem van den Berg heeft er een ruime collectie in. Deze urnen zijn mede geschikt voor een natuurbegraafpaats en soms voor een urnenmuur.

 

 

Kindermodellen

kinderkisten blank

Wie de ervaring deelt, weet dat het grootste leed zich vertaalt in de kleinste modellen. Het verlies van een kind, raakt ook het werk van de kistenmaker.