Cremeren of begraven?

 

Cremeren of begraven?

cremeren of begraven?

 

Cremeren of begraven?

 

Een onderwerp waar we liever niet over praten of helemaal niet over willen praten. Een ver van mijn bed show. Moeilijk. We praten liever over onze nieuwe auto of over die leuke buurvrouw.

Logisch; dat zijn ook veel leukere onderwerpen!

Of een opmerking als: “het maakt mij niet uit, stop mij maar in de kliko” Dat heb ik echt eens gehoord!  Enig respect lijkt me hier toch op z’n plaats: tegenover je nabestaanden en vooral tegenover jezelf!!

Totdat we er wél mee te maken krijgen; de ervaring leert dat  er dan ineens heel open over gesproken wordt.

De Uitvaartverzekeringwijzer heeft een onderzoek gedaan over dit onderwerp. Er blijkt dat er veel onwetendheid is over de uitvaartwensen van de partner is.

Geen onderwerp om zomaar eens over te hebben. Toch is het geen onderwerp om uit de weg te gaan.

 

Want weet jij het antwoord op de titel: cremeren of begraven? Voor jezelf? Voor je partner? En weet je partner dat ook van jou?

 

Uit onderzoek van de Uitvaartverzekeringwijzer blijkt dat veel mensen geen antwoord weten op deze vragen. Van de ondervraagden heeft 71% ( tussen 20 en 70 jaar oud) geen antwoord op deze vraag.

Ook van vrienden weten we het niet; daar weten ruim 80% het antwoord niet op deze vraag.

Ook blijkt dat de partner (87 procent) het bepaald niet zou waarderen als het anders zou worden gedaan zoals hij/zij in gedachten had! Toch spreken ze niet over dit onderwerp…

Tegelijkertijd wil tweederde van de mensen niet over zijn of haar uitvaart praten.  Zij vinden dit geen leuk en zelfs een vervelend gespreksonderwerp.

 

Dit onderwerp snijd ik ook nooit aan bij mensen; het is allemaal erg persoonlijk.  Toch heb ik de ervaring als mensen vragen: ‘wat is je beroep?’  er toch een hoop vragen loskomen als ik vertel dat ik kistenmaker ben. En er komen verhalen over een uitvaart die ze hebben meegemaakt; zo komt het gesprek op gang. Dan hoor ik mooie en minder mooie verhalen.

 

Op deze website staan twee blogs: cremeren en begraven. Daar worden deze onderwerpen uitvoerig behandeld.

 

Een eenduidig antwoord is niet te geven; wel zijn er wat handvatten aan te reiken:

Waarom begraven?

Daarop zijn meerdere antwoorden te geven:

Religie en cultuur:

In de orthodox christelijke wereld wordt er meestal begraven op Bijbelse gronden.Cremeren of begraven?

 

Ook bij Moslims wordt er begraven; het is zelfs zo dat een graf van een Moslim eeuwigdurend moet zijn. Een graf mag na bijvoorbeeld 30 jaar niet worden geruimd. (In Nederland mag wettelijk een graf na 10 jaar worden geruimd. In de praktijk zijn er hele grote verschillen per begraafplaats)

Ook in de Joodse cultuur wordt er niet gecremeerd. Bij voorgaande voorbeelden wordt er een vaststaande liturgie en/of ritueel gebruikt.

Persoonlijke redenen:

Als er een graf is, kun je daar je dierbare opzoeken. Je kunt het graf wat onderhouden, wat bloemen plaatsen, een kaars aansteken. Het is iets tastbaars en kan veel troost en rust brengen voor de nabestaanden.

Een trend in het begraven is Natuurbegraafplaatsen. Dat is een (afgebakend) stuk natuur waar je begraven kunt worden. Er wordt dan geen grafsteen gebruikt: vaak is het alleen een houtschijfje met daarop de naam van de overledene. Deze ligt dan plat op het graf. Een graf in een Natuurbegraafplaats is meestal eeuwigdurend.

Klik als je meer wil weten over begraven.

Waarom cremeren?

Ook hier zijn meer antwoorden mogelijk:

Financiëel:

Cremeren of begraven?

cremeren is meestal goedkoper

 

Cremeren is goedkoper als begraven. Enkel de crematie kost rond €1000,-. Daar bovenop komen dan de uitvaartkosten: dus dat wat je aan de uitvaartondernemer moet betalen voor de kaarten, rouwauto, kist, dragers, afhuren zaal en ga zo maar door.

Een graf moet je meestal kopen; de kosten zijn per begraafplaats verschillend. Daar bovenop komen dan de begrafeniskosten (te betalen aan de begraafplaats).

Verder moet er een grafsteen of grafmonument komen: daarvoor moet soms een vergunning worden verleend door de gemeente. Zowel het grafmonument als de vergunning kosten geld.

Een graf moet onderhouden worden; kun en wil je dat zelf, of uitbesteden? Hoe is dat financiëel geregeld met de begraafplaats?

Deze kosten komen ook weer bovenop de uitvaartkosten.

Een graf wordt op zeker moment geruimd: dat kan zijn na 10 jaar, of 20 of nog veel langer. Dat is per begraafplaats verschillend. Wil je dat? Informatie bij de verschillende begraafplaatsen kan daarover duidelijkheid geven.

 

Persoonlijke redenen:

Je wil geen graf (laten) onderhouden en je bezoekt het graf toch nooit. Of als je er zelf ligt; wie gaat mijn graf bezoeken? Wie gaat mijn graf onderhouden? Heeft het een meerwaarde voor nabestaanden als ik lig begraven?

Dat is wel iets waar goed over nagedacht moet worden. Een voorbeeld: een vrouw liet haar man cremeren, want: “ik bezoek z’n graf toch niet”. Toch kreeg ze een jaar later spijt: “nu heb ik geen plek om hem op te zoeken”.

De urn kan vanzelfsprekend ook een herdenkingsmonument worden: je kunt de urn in een urnenmuur laten plaatsen op een begraafplaats die kun je dan bezoeken. Let op: dit is een tijdelijke huurovereenkomst die je aangaat met de begraafplaats. Dat kan bijvoorbeeld tien jaar zijn. Ook hier is het verstandig om vooraf info te winnen bij de begraafplaats.

Ook is het mogelijk om de urn in je tuin te plaatsen of te begraven; je kan er zelf een monumentje van (laten) maken.

Onlangs heb ik nog en urn geleverd die werd bijgezet in bestaand een graf: deze zal daar dan verteren. Er zijn veel mogelijkheden wat je met een urn kun doen en ook wat je met de as kunt doen.

Een voorbeeld hiervan is de as uitstrooien: je kunt de as uitstrooien op een strooiveldje van het crematorium of op een andere plek, eventueel naar wens van de overledene. Dat laatste mag alleen als je toestemming hebt van de grondeigenaar. Voor meer mogelijkheden verwijs ik graag naar mijn blog over cremeren.

Religieuze redenen:

Nagenoeg alle Hindoes kiezen voor een crematie. Dit doen ze omdat ze geloven dat dit de snelste manier is om terug te keren naar Brahm, de Oerbron. Dit is meer van toepassing in India. In deze blog wil ik me, om het niet te ingewikkeld te maken, beperken tot Nederland.

Conclusie:

Uit bovenstaande blijkt dat er helaas geen eenduidig antwoord te geven is op de vraag.

Financiële redenen kunnen een rol spelen: begraven is veelal duurder. Heb je dat er voor over? Kun je dat betalen? Is er een uitvaartverzekering? Hoeveel wordt er uitgekeerd?

Ook kunnen er religieuze of culturele redenen zijn die bepalen of er wordt gecremeerd of begraven.

Tegenwoordig spelen persoonlijke redenen een grote rol.  De religieuze en culturele redenen komen wat meer op de achtergrond, daardoor is “dat hoort zo!” wat meer op de achtergrond.

Men laat wat meer het hart en het gevoel spreken. De invulling daarvan is voor iedereen verschillend en kan zeer uiteenlopend zijn. Dat geldt ook voor de invulling van de uitvaart.

Cremeren of begraven?

cremeren of begraven?

 

Om bovenstaande redenen kan het heel prettig zijn voor nabestaanden als er een uitvaartcodicil is ingevuld. Deze kun je uitprinten en invullen.

 

Kijk eens op de website voor: modellen kisten en houten urnen

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Urnen

knop urnen

Steeds meer mensen kennen het bestaan van de houten as-urn. Willem van den Berg heeft er een ruime collectie in. Deze urnen zijn mede geschikt voor een natuurbegraafpaats en soms voor een urnenmuur.

 

 

Kindermodellen

kinderkisten blank

Wie de ervaring deelt, weet dat het grootste leed zich vertaalt in de kleinste modellen. Het verlies van een kind, raakt ook het werk van de kistenmaker.