Begrafenissen over de wereld.

Wereldbol, Aarde, Planeet, Continenten

In mijn zoektocht naar dit onderwerk heb ik ontdekt dat hierover een dik boek over te schrijven is.

Alleen al in Nederland worden en werden begrafenisceremonies op verschillende manieren gehouden, soms vanuit traditie.

Zo was er onlangs nog een bijzondere begrafenis in Scheveningen met koetsen: klik hier .

Een paar opvallende heb ik er  uitgezocht:

Iets wat veel mensen tot de verbeelding spreekt en waar heel veel mensen naar toe gaan zij de piramiden in Egypte. Deze piramiden waren alleen weggelegd voor koningen. Men geloofde dat de mens na de dood voortleefde. Onder deze link staat een heel interessant artikel over het begraven van de oude Egyptenaren. Opvallend hierbij vond ik dat het de gewoonte was dat er bij een begrafenis veel geweeklaag en gesnotter was. Er werden hiervoor zelfs mensen ingehuurd.

Daarentegen is het in India tijdens een crematie niet gebruikelijk dat er gehuild wordt: de opstijgende geest van de overledene kan er door in de war worden gebracht. Crematie wordt in het Hindoeïsme gezien als de snelste manier van de ziel om het lichaam te verlaten.

Het ideaal van elke Hindoe is gecremeerd te worden in de stad Varanisi aan de oever van de Ganges, alwaar hij zijn ziel kan laten opstijgen. Een crematie kost daar ca. 30 euro, dit zijn vooral de kosten van de 300 kg hout die nodig is voor een crematie.

Niet alle Hindoes worden gecremeerd: onder andere arme mensen (die de crematie niet kunnen betalen) jongen kinderen, zwangere vrouwen en de heilige koe worden aan het water toevertrouwd. Hier kunt u meer lezen over deze rituelen in India.

Singapore is een smeltkroes van culturen en bestaat voor 77 procent uit Chinezen. Bij de Chinese begrafenis staat de voorouderverering centraal: het zg. ‘Hunry Gost’ festival en duurt 30 dagen. Dit begint met het offeren van gaven om de geesten tevreden te stellen. Door heel Singapore worden de geesten vermaakt met straat opera’s poppenopera’s en muziek. In de begrafenisstoet zijn veel ‘papieren’ rijkdommen te zien: auto’s, namaakgeld en kleding. Het hele verhaal over deze rituelen is hier te vinden.

Twee jaar geleden mocht ik Singapore bezoeken; je ziet deze rituelen gebeuren, voor een nuchtere Hollander een zeer vreemde gewaarwording.

Foto: Dylan Walters

Bovenstaande foto is gemaakt op de Filipijnen, waar het volk van de Igorot leeft. Zij willen voorkomen dat het lichaam wordt verscheurd door wilde dieren en wordt de kist op grote hoogte aan een rotswand gehangen. Een traditie van meer dan 2000 jaar oud. Dit is tegenwoordig nog alleen voorbehouden aan de alleroudste stamleden.

Deze laatste foto en tekst heb ik gevonden in een interessante blog van de  ‘afscheidswijzer’  waarin       7 opvallende uitvaartrituelen in de wereld worden getoond.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Urnen

knop urnen

Steeds meer mensen kennen het bestaan van de houten as-urn. Willem van den Berg heeft er een ruime collectie in. Deze urnen zijn mede geschikt voor een natuurbegraafpaats en soms voor een urnenmuur.

 

 

Kindermodellen

kinderkisten blank

Wie de ervaring deelt, weet dat het grootste leed zich vertaalt in de kleinste modellen. Het verlies van een kind, raakt ook het werk van de kistenmaker.